Chemievrij schoonmaken

Chemievrij schoonmaken

2 december 2016

Regelmatig kom ik in de markt mensen tegen die chemievrij schoonmaken promoten. Daar bedoelen ze dan vaak mee dat je voor schoonmaak eigenlijk helemaal geen schoonmaakmiddelen nodig hebt. Op mijn vraag of ze het dan voor zich zien dat schoonmakers met een emmertje water en een doekje aan de slag gaan, krabbelen ze meestal wat terug. Nee, je moet natuurlijk wel schoonmaakmiddelen gebruiken, maar dan wel met natuurlijke ingrediënten en biologisch afbreekbaar!

Chemievrij schoonmaken en misverstanden

Het leek me daarom goed om de misverstanden rond schoonmaakmiddelen nog maar een keer recht te zetten. Ten eerste bestaat er al sinds jaar en dag wetgeving die bepaalt dat oppervlakteactieve stoffen (wat we vroeger zeep noemden) biologisch afbreekbaar moeten zijn. Deze Europese Detergentenverordening is onverkort van kracht in alle landen van de EU. Daarnaast is het in bepaalde situaties gewoon niet mogelijk om met een harde schrobber en een emmertje water het vuil goed en snel te verwijderen. Daarvoor duurt het te lang, is er te weinig kracht te zetten en verweekt het vuil onvoldoende.

Cirkel van Sinner

De bekende cirkel van Sinner (inmiddels meer dan 50 jaar oud) helpt ons nog steeds te begrijpen hoe een schoonmaakproces in elkaar grijpt. De vier factoren die Sinner noemt, temperatuur, beweging, tijd en chemie, geven nog steeds goed weer hoe schoonmaken werkt. Een schoonmaakmiddel helpt de andere factoren te verkleinen. Dat is, naast heel efficiënt, ook nog eens zeer duurzaam. Je hoeft bijvoorbeeld veel minder water en veel minder energie (om het water te verwarmen) te gebruiken.

Juiste product en juiste dosering

Daarnaast is er nog een wereld te winnen op het gebied van opleiding van medewerkers: gebruik van het juiste product in de juiste dosering is dé manier om bij te dragen aan het verduurzamen van schoonmaak. Ongefundeerde chemie-angst helpt ons in ieder geval niet vooruit.