Handen drogen hoe ??

x1baxxlqwvrcxhz23uyy.jpg


Papier, katoen of lucht. Nog altijd is de schoonmaakbranche er niet over uit welk van de drie de meest hygiënische oplossing is om je handen te drogen. Volgens Rob van der Walle, expert bij MTS Euro Product, moet logica overheersen.

En dan? “Dan kom je als vanzelf bij de meest hygiënische oplossing”, aldus Van der Walle. Vier feiten over lucht, papier en katoen.

1. Lucht
De jetdroger belooft in tien seconden handen droog te maken. Voordelig is dat dit apparaat geen navulling van papier of katoen vereist, alleen maar een beetje stroom. En zogezegd nadelig is dat handen drogen met de jetdroger resulteert in een toename van het totale aantal bacteriën. Zowel op de handen (Europese branchevereniging voor de tissuepapierindustrie, ETS) als in de lucht (Vereniging Schoonmaak Research, VSR).

2. Papier
VSR concludeert dat papieren handdoekjes vanuit hygiënisch oogpunt het meest geschikt zijn. Zaak is dat wel een goede prullenbak (niet te klein) dichtbij de papierdispender staat. “Hoe beter je de dispenders en papierproducten regelt, des te lager het papierverbruik maar óók het ziekteverzuim én de schoonmaakkosten”, reageert Ralph Vodegel van Metsä Tissue.

3. Katoen
European Textile Services Association (ETSA) claimt een hoge positie voor handen drogen met katoen. ETSA deed een onderzoek naar katoen, lucht en papier. Katoen is volgens hen een uiterst hygiënische manier om handen te drogen: “De wrijving tussen het katoen en de handen zorgt voor een reductie van bacteriën.”